čtvrtek 10. června 2010

marzahn-hellersdorf


celodenní výlet na sídliště marzahn hellersdorf. téma: chudoba a úsporný balíček angely merkelové. šetřit se bude z velký části zmenšováním německýho sociálního státu, na příspěvku pro nezaměstnané a celkově na sociálně slabších. žánr: reportáž.

nejdřív koupit mapu. pak s kolem do s-bahnu, kterej mě vysadí na bývalým dederáckým sídlišti. jiný berlín. místo obligátní šedi jsou tu zmrzlinově pestrobarevné paneláky, pistáciová, růžová, citronová. děti bezstarostně skotačí v komunálním vodotrdysku, dospělí o poznání míň vesele přecházejí kolem. lidi tu vypadají jinak. neznačková trička zastrčená do džín z tržnice, mužský ostříhaný na ježka, ženské s igelitkami z diskontů. ale zeleně dost.

najdu pracák. chvíli před ním postávám, nechce se mi do toho. ale pak se nakonec rozhoupu a podaří se mi ukrást dvě citace. odtud na radnici: tady jste blbě. šlapu na kole podél dálnice, slunce pere. na další radnici: poslali vás špatně. pot ze mě v třicetistupňovým dusnu řine. míjím jezero plné lidí. chudí němci rozvalení na dekách, mastí karty, náckové ukazují kérky, pár nudistů mezi křovíčky, jsme přece v německu. voda je krásně studená, osvěžuje mysl.

přejezd zpátky do výhně sídliště, dělám pár ilustračních fotek. pak na kole zpátky na prenzlberg, do bezpečí svojí bubliny well educated middle class people. pivo, večeře a padám únavou.

2 komentáře:

  1. takže jsi nakonec nemluvil s nikým z radnice/státu/města?

    OdpovědětVymazat
  2. nakonec jsem mluvil jeste s panem z neziskovky a stat je citovany jen sekundarne, pres jine medium. a misto reportaze je to spis takovy bloombergovsky feature s reportaznimi prvky, jestli si na ne z redakce este pamatujes :)

    OdpovědětVymazat